x 

Reportasjer


Ordene eller utrykkene betyr det samme og måten kaffen serveres på er i de to tilfellene identisk: kaffen brygges og serveres for deg, på bestilling. Kulturforskjeller både i bønner og tilberedningsmåte gjør at drikkene er svært så forskjellige.

Kaffen på bildet er det tatt en slurk av. På en restaurant i Frankrik serveres den typisk nok med et lite sjokoladestykke og sukkerbiter. Som det går frem av bildet er kaffen relativt lang. Ekstraksjonstiden er typisk nok på mellom 20 og 30 sekunder noe som gjør at den render ganske fort. Pga den lange ekstraheringen blir kaffen ganske så varm. Som man ser har kaffen allikevel en ganske så rikelig med mørk crema. Kaffen ble servert på en restaurant i Bandol i Syd-Frankrike.

Hvordan smaker så denne kaffen? Ikke helt som espresso kanskje. Det er vel her mer snakke om en mellomting mellom italiensk espresso og kaffe fra mokkakanne. Med gode råvarer, rent maskineri og et godt håndlag er det duket for en god drikk, om ikke utsøkt. Tar man i tillegg kulturen i betrakningen, så glir "cafè exprès", eller bare "café" godt inn i dagsrytmen. Den er litt mer enn en espresso, og litt sukker passer godt, noe som gir en god avslutning etter en god fransk lunsj eller som en oppkvikker mellom lunsj og kveldsmåltidet.

Etter å ha bodd selv i Frankrike, og blitt advart i ESPRESSOFORUM, var ikke forventningene store. Jeg fikk ikke den store gourmet-opplevelsen, men godt var det!

Ciao