x 

Produktomtale

Gatomboya AA kommer fra vaskestasjonen Gatomboya i Karindundu, Nyeri, Kenya. Ca. 1000 farmere leverer kaffe til denne kaffestasjonen, hvorav de hver har ca. 250 kaffetrær. Her vokser bønner av type SL28 og SL34 på 1750 ? 1900 meters høyde over havet i åsene på Mount Kenya. Klimaet for kaffedyrking er ideelt i denne delen av Kenya. Solen varmer godt om dagene og gjør at kaffebærene produserer store mengder sukker. De kjølige nettene gjør at bærene også utvikler et høyt syrenivå, noe som skaper en unik balanse i det ferdige brygget.

For å kjøpe Gatomboya, gå her.

Også jordsmonnet i dette området er som skapt for kaffedyrking. Mount Kenya er en såkalt stratovulkan, og dette jordsmonnet - eller terroiret som det også kalles - er fullt av mineraler og næring for kaffeplantene. Nærheten til fjellet fører også til god vanntilførsel i området, både smeltevann og regnvann fra skyene som oppstår rundt de høyeste toppene. 

Mt. Kenya

Kaffe fra Kenya regnes for å være noe av det ypperste man kan få tak i. Vi har allerede vært inne på de naturlige forutsetningene, men det ligger også hardt arbeid bak denne suksessen.

Hvert kooperativ har sin egen vaskestasjon. Ved vaskestasjonen foregår de første stegene i prosesseringen. Etter at farmerne har plukket kun de perfekt modne bærene fra trærne sine, leveres disse inn på vaskestasjonen. Bare samme dags innhøsting kan leveres inn på ettermiddagen. Bærene blir inspisert på stedet, og er ikke bærene sortert godt nok blir man bedt om å foreta ny sortering før man får veid og godkjent mengden. 

Gatomboya

Etter at farmerne har levert fra seg dagens innhøsting, starter prosesseringen. Første steg er å fjerne fruktkjøttet (eller pulpen) i en de-pulper. Bønnene, som fortsatt ligger i det laget som kalles pergament (parchment), blir så ved hjelp av vann og tyngdekraften sortert i fire kategorier basert på densitet. De tyngste bønnene regnes for å ha den beste kvaliteten, og graderes P1. Det er kun kaffe av denne kvaliteten som ender opp som spesialkaffe i Norge. De dårligste havner i kategorien P4 eller «lights».Bønnene blir ved hjelp av vann og kanaler ført til fire ulike fermenteringskar, et kar til hver kategori. Her ligger de i 12-18 timer, avhengig av vær og temperatur. I dette steget av prosessen fjernes det siste av fruktkjøttet. Det er svært viktig at man avbryter fermenteringsprosessen i tide, ellers kan man ende med en sur og gjærete smak. For å stoppe prosessen vasker man kaffen igjen med rent vann, før kaffen blir sent videre til et oppsamlingskar. Derfra blir bønnene fraktet over på såkalte afrikanske senger, hvor de soltørkes i 8 ? 15 dager.  

Gatomboya2

Smaksnotatene våre sier at dette er en typeriktig kaffe fra Kenya. Aromaen kan minne om sort te, og har florale toner. Smaken er av høy intensitet, og av bjørnebær, søte moreller, rødt eple og sirup. I ettersmaken finner vi melkesjokolade og plomme.

For å kjøpe Gatomboya, gå her.