x 

Produktomtale

La Guamera

Julen nærmer seg, og hva er vel bedre enn å nyte en varm kopp kaffe i den kalde og mørke tiden? Vi har fått inn flere nye kaffer i det siste - også vår julekaffe, som i år er fra Colombia.

 

Julekaffe

La Guamera kommer fra  en liten farm utenfor Villamaría i regionen Caldas i Colombia. Her dyrkes kaffe av typen Castillo og Colombia på 1500-1700 meters høyde. Som så mange andre steder i Colombia er det også her to innhøstinger per år. Hovedhøsten er i september – desember, mens den såkalte fly crop er i april og mai. Det er fra fly crop vi har fått tak i denne perlen av en kaffe.

Kaffen er med i det som heter Women’s HarBEST. Dette er de beste kaffene i Colombia hvor man har en kvinnelig farmer som står bak. Farmen har alltid en kvinneandel på minst 50% blant arbeiderne sine, noe som sikrer at familiene i området som regel har to inntekter i stedet for en som er det vanlige.

Eierne av La Guamera er også veldig miljøbevisste, og har i de senere år investert store summer i miljøvennlig teknologi som bl.a. vannresirkulering og mindre bruk av sprøytemidler. De har også et stort engasjement for lokalsamfunnet sitt, og er en av de største arbeidsgiverne i området. Farmen er sammen med sine nabofarmer for tiden i en prosess hvor man ønsker å bli GAP-sertifisert. GAP står for Good Agricultural Practises, og betyr at man driver forsvarlig både når det gjelder sosialt og miljømessig. 

I koppen finner vi aroma av sjokolade, karamell og moden, mørk frukt. Den har stor sødme som smaker av plomme og røde epler, med en rund og velbalansert syrlighet. Ettersmaken er lang og av mørk sjokolade og valnøtter.

Thageini

Thageini kommer fra Nyeri-regionen som ligger mellom nasjonalparkene Mount Kenya og Aberdare i Kenya. Her gror kaffetrærne i Mount Kenyas vestlige fjellsider, i mineralrikt vulkansk jordsmonn. Thageini blir prosessert på Aguthi vaskestasjon. Hele 1500 småskala farmere leverer sin kaffe til Aguthi, som sammen med Mutheka regnes som en av de absolutt beste vaskestasjonene i området.

Thageini

I Nyeri har man to årlige innhøstinger. Innhøstingen til main crop foregår i oktober – desember, mens kaffen som nå kommer til Norge er fra den såkalte fly crop, som foregår i mars til mai.

Kaffen fra Thageini vokser på 1800-2100 meters høyde over havet. Denne høyden sikrer at kaffen får gode vekstforhold med kjølige netter og varme dager. De lave nattetemperaturene sikrer at syren får utvikle seg og at modningssesongen er lang. De varme dagene utvikler fruktsødmen og skaper dermed en balanse i smakene man finner få andre steder. Alle bærene plukkes for hånd, slik at bare de helt modne bønnene havner på vaskestasjonen. Plukkerne går over hvert eneste tre ved tre ulike anledninger for å sikre at alle bærene blir plukket til riktig tid. Thageini består av fire ulike Arabica arter; SL 28, SL 34, Ruiru 11 og Batian. 

Etter at fruktkjøttet er vasket av bønnene blir de lagt i vann i 12-36 timer. Bønnene blir så lagt på såkalte afrikanske senger for å tørke så raskt som mulig. Avhengig av vær og vind tar denne prosessen 15-25 dager.

Thageini er en stor og fyldig kaffe. Våre smaksnotater sier god, integrert syre. Fin fyldighet med en stor munnfølelse. Komplekse aromaer av sitrus, solbær, nype, plomme og honning.

Konikona

Konikona kommer fra den lille landsbyen Daye i Bensa-området i den Etiopiske kafferegionen Sidamo. Her dyrkes kaffen etter «hage-prinsippet», hvor landsbybeboerne dyrker kaffe i hagene sine. Hver  innbygger har fra 30 – 100 trær, og får betalt per kilo de leverer til vaskestasjonen Konikona.

Konikona

 

Vaskestasjonen har fått navnet sitt fra Konikona-elven som sørger for at all kaffe på denne vaskestasjonen blir vasket og prosessert med rent og klart vann. Etter at kaffen er vasket og sortert, blir den lagret i fermenteringstanker i to til tre dager for å få mest mulig sødme og fruktsmak i kaffen. Etter fermentering blir kaffen tørket på afrikanske senger i åtte dager. Kaffen blir snudd på flere ganger daglig for å sikre en jevn og effektiv tørking.

Kaffen fra Konikona er også med i et prosjekt som kaller Operation Cherry Red (OCR). OCR er er prosjekt hvor vaskestasjoner og farmere blir premiert med mye høyere priser enn vanlig for kaffen sin, mot at kaffen holder en viss standard. OCR går inn i vaskestasjoner med finansielle midler for å øke kvaliteten på kaffen. På Konikona har de bl.a. fått nytt vannsystem som er bedre og mer miljøvennlig og en helt ny disk-pulper. For å få være med i prosjektet må en kaffe oppnå et minimum av 88/100 poeng når den cuppes blindt. Konikona fikk i år hele 93/100 poeng, og er den kaffen i hele prosjektet som har oppnådd det beste resultatet.

Cuppingnotatene våre sier stor fylde, og en enorm sødme. Aroma av bergamott og sjasmin. Smakstoner av sitrus, bergamott, plomme og melkesjokolade. 

SØR-AMERIKA

El Mirador, San Antonio Huista, Huehuetenango, Guatemala. Stor sødme, tørket frukt, røde bær. Kompleks kaffe, med mange lag av smaker. Sjokolade og plomme i avslutningen, som er lang og behagelig. Stor munnfølelse og stor fylde.

La Guamera, Villamaría, Caldas, Colombia. Aroma av sjokolade, karamell og moden, mørk frukt. Den har stor sødme som smaker av plomme og røde epler, med en rund og velbalansert syrlighet. Ettersmaken er lang og av mørk sjokolade og valnøtter.

Los Encinos, Rio Jorco, Tarrazú, Costa Rica. Vi finner smaker av toffee, rørsukker og tørket frukt. Den har en lang og god ettersmak, med en fin og integrert syre.


AFRIKA

Shegole, Limu, Etiopia. ØKOLOGISK. Søt, velbalansert, velintegrert søt sitrussyre (appelsin/klementin), rosin, plomme og hint av floralitet.

Thageini, Nyeri, Kenya. Thageini er en stor og fyldig kaffe. Våre smaksnotater sier god, integrert syre. Fin fyldighet med en stor munnfølelse. Komplekse aromaer av sitrus, solbær, nype, plomme og honning.

Bokasso, Bokasso, Sidamo, Etiopia. ØKOLOGISK. En frisk og leskende kaffe med tydelig floralt preg. Rund og velintegrert syre med toner av søt sitrus. Ettersmak av melkesjokolade, bergamott og appelsin.

Konikona, Daye, Bensa, Sidamo. Stor fylde, og en enorm sødme. Aroma av bergamott og sjasmin. Smakstoner av sitrus, bergamott, plomme og melkesjokolade.