x 

Produktomtale

Shegole cooperative
Etter en lang sommerferie er høsten over oss for fullt. Vi merker at vi går inn i en tid hvor flere vil ha varme drikker, og både te og kaffe forsvinner fort ut av hyllene.

Ny sesong betyr også ny kaffe, og nå har vi fått inn mye spennende!

 

Shegole

Fra Limu i Etiopia kommer vår nye, økologiske kaffe fra Shegole (bildet over). Shegole er et kooperativ som eies av 1417 lokale kaffefarmere. De fleste eier kun en liten hageparsell, hvor de dyrker kaffe på 30 – 50 trær hver. Kaffefarmene som utgjør Shegole kooperativet ligger på mellom 1850 og 2000 meter over havet. Her dyrkes kaffe av høyeste kvalitet, og de kjølige nettene er ideelle for aroma- og smaksutviklingen. Kaffene fra denne regionen er kjent for deres slanke og rene smak, gjerne med en mer utpreget sitrusaktig syrlighet enn annen etiopisk kaffe. Cuppingnotatene våre sier bl.a. søt, velbalansert, velintegrert søt sitrussyre (appelsin/klementin), rosin, plomme og hint av floralitet.

Garzon

Garzon Huila Colombia
Vår nye kaffe Garzón fra Colombia kommer fra den lille byen med samme navn i den anerkjente kaffergionen Huila. Her ligger et lite kooperativ som representerer 300 småskala farmere i områdene
rundt byen. Alle farmene ligger i åssidene rundt de østlige Andesfjellene på mellom 1450 og 1900 meter over havet. Kaffen fra Garzón er sertitifisert av non-profit organisasjonen Rainforest Alliance (RFA). Farmer som er sertifiserert av RFA får årlige besøk hvor det kontrolleres at man følger strenge regler for å drive bærekraftig landbruk. Det kreves bl.a. at man på sine farmer enten beholder eller øker antallet trær, konserverer jordsmonnet og forhindrer erosjon, reduserer bruk av kjemikalier og beskytter dyrelivet. I tillegg må farmerne tilby utdannelse og helsetjenester for sine ansatte. Garzón er en typisk Huila-kaffe, med stor munnfølelse og en frisk syre. God sødme gjør kaffen velbalansert og rund. Kaffen smaker av nøtter, sjokolade, karamell og gule frukter.

Los Encinos

Los Encinos 1

Til slutt har vi fått inn en fantastisk kaffe fra Costa Rica. Vår mikrolot Los Encinos kommer fra Tarrazú  i hjertet av Costa Rica. Her jobber tre generasjoner fra familien Navarro Ceciliano sammen på farmen Rio Jorco. I flere år har de levert kaffe av høy kvalitet, og de siste årene har de også begynt å skille ut  enkelte mindre avlinger, såkalte mikroloter, som er av ekstra høy kvalitet. Vi har nå kjøpt inn den av disse vi likte best, nemlig Los Encinos. Los Encinos betyr eiketrærne, og har navnet sitt etter de mange eiketrærne som fungerer som skyggetrær på eiendommen. Farmen har i mange år gjort all innhøsting manuelt. Det nye er at man nå også har bygget flere oppsamlingsbasseng, slik at man lettere kan skille mikrolotene etter bønnetype, voksested og innhøstingstidspunkt. Familien har også investert i smarte løsninger for å drive bærekraftig. Vannet som benyttes til prosesseringen blir resirkulert, fruktkjøttet som blir fjernet brukes som naturlig gjødsling og drivstoffet som brukes til det mekaniske utstyret blir laget av trær som har falt ned i skogene rundt farmen. Man har også gått bort fra mekanisk tørking som ofte har vært nødvendig i det fuktige klimaet, og bruker nå afrikanske senger i stedet. Kaffen er vasket,og består av bønnetypene caturra og catuaí. Vi finner smaker av toffee, rørsukker og tørket frukt. Den har en lang og god ettersmak, med en fin og integrert syre.

 

SØR-AMERIKA

El Mirador, San Antonio Huista, Huehuetenango, Guatemala. Stor sødme, tørket frukt, røde bær. Kompleks kaffe, med mange lag av smaker. Sjokolade og plomme i avslutningen, som er lang og behagelig. Stor munnfølelse og stor fylde.

Garzón, Huila, Colombia. Leskende og «juicy». Smak av nøtter, sjokolade, karamell og gule frukter.

Los Encinos, Rio Jorco, Tarrazú, Costa Rica. Vi finner smaker av toffee, rørsukker og tørket frukt. Den har en lang og god ettersmak, med en fin og integrert syre.


AFRIKA

Shegole, Limu, Etiopia. ØKOLOGISK. Søt, velbalansert, velintegrert søt sitrussyre (appelsin/klementin), rosin, plomme og hint av floralitet.

Githiga, Muranga, Kenya. Søt og fruktig kaffe som blir flott balansert av en strukturert syre. Smak av solbær, plomme og stikkelsbær.
Bokasso, Bokasso, Sidamo, Etiopia. ØKOLOGISK. En frisk og leskende kaffe med tydelig floralt preg. Rund og velintegrert syre med toner av søt sitrus. Ettersmak av melkesjokolade, bergamott og appelsin.