x 

Burundi Mbirizi #07, 250g

Aroma av søt bakst og sjokolade. Smak av søt sitrus, tørket frukt, aprikos og lys sjokolade.
Prosessering: Vasket og soltørket.
Geografi: Dyrkes på ca. 1650 meters høyde i Kayanza. Bønnetype: Bourbon
Bruksområde: Passer til trakter, aeropress, dryppstasjon, presskanne.

Leveres i 1 x 250 g stående ventilpose med lukkemekanisme 
Kr. 105,00

Mbirizi vaskestasjon ligger i Kayanza-regionen i Burundi. Vaskestasjonen ble bygget i 2014 med første produksjon i 2015, og er en svært moderne og effektiv vaskestasjon. Vår leverandør av kaffe har jobbet tett med eieren, Salum Ramadhan, siden 2011, og forteller at han er ekstremt detaljorientert, bruker mye tid på å lære opp lokalbefolkningen og har lojale og dyktige arbeidere.

Mbirizi

Salum har også investert en del av overskuddet fra Mbirizi i lokalområdet. Han har bygget en skole, rensesystem for drikkevann, boliger for arbeiderne osv.
Mbirizi prosesserer kaffe fra lokale kaffefarmere som hver bare har noen hundre trær. Avlingene blir sortert etter når de er innhøstet og hvor de er dyrket. Etter at prosesseringen er ferdig smaker man så gjennom flere hundre forskjellige avlinger, og de aller beste blir sendt videre til Norge for å selges her.

Mbirizi3

Hovedinnhøstingen starter i det små i mars, når sitt høydepunkt i mai og avsluttes i juli. Mesteparten av innhøstingen foregår på kveldstid og lørdager slik at man kan jobbe eller gå på skole ellers. Bærene blir så levert til fots eller med sykkel direkte til vaskestasjonen eller til nærmeste hentested hvor Salum har en representant. Kaffefarmerne står fritt til å levere bærene sine til hvilken vaskestasjon som helst, og konkurransen i området kan være hard. For å tiltrekke seg farmerne med best kvalitet har Salum de siste årene betalt en premium som godt over markedspris, for således å kunne forbedre kvaliteten på det endelige produktet.

Vaskestasjonen har også svært strenge rutiner for sortering av bærene. Kaffene blir først lagt på sorteringsbrod hvor farmerne selv gjør jobben. For spesialkaffe-avlingene har stasjonen i tillegg egne arbeidere som er spesialtrent for å oppdage bær med potet-defekten som er ganske vanlig i Burundi. Etter at man har sortert manuelt blir bærene lagt i vann, hvor de som flyter blir sortert bort. Etter dette blir bærene håndsortert for andre gang, før farmeren får betalt for det som har passert disse stadiene.

Mbirizi har på kort tid blitt en skikkelig favoritt hos oss på LIPPE. Den har aroma av søt bakst og sjokolade. I smaken finner vi søt sitrus, tørket frukt, aprikos og lys sjokolade. Ettersmaken er også fruktig, med fin sødmebalanse.

Det er ennå ingen omtaler for dette produktet.