x 

Espressodefinisjoner

ristrettoVed beskrivelse av espresso og tilberedning av espresso, benyttes mange begreper og definisjoner. Les mer om dette her.

Hvilke parametere er av betydning for en espresso?

ImageEn rekke parametere er viktige under tilberedningen av en espresso. Vi har funnet en gammel artikkel tidligere publisert på www.temperato.no/faq. Gå videre for å lese denne artikkelen.

Read more: Hvilke parametere er av betydning for en espresso?

Hva er crema?

Dobbel espresso rett etter brygging

Crema er et mørkt og rødbrunt "skum" som skal dekke hele espressoens overflate. Cremaen skal ikke sprekke opp etter kort tid. Cremaen består av mikroskopiske bobler, og den nøyaktige størrelsen på disse vil kunne variere med kaffen som benyttes og tilberedning. Crema består av fett, proteiner og sukker.

 

Read more: Hva er crema?

Hva er en (enkel) espresso?


~7g finmalt kaffe tilberedt på 20-30 sekunder under høyt trykk, dvs ~9 bar.

Vannstrømmen blir satt i gang av pumpen, møter motstand i kaffen og utfører et arbeid på denne slik at trykket bygger seg opp. All espresso skal ha crema (et mørkt rødbrunt "skum" på toppen), har ikke espressoen du får servert crema, er du blitt lurt. Send koppen ut igjen! Temperaturen ligger på 90-95 grader under bryggeprosessen.


Hva er riktig trykk?


pressuregauge

Riktig trykk for brygging er omtrent 9 bar. Noen sverger til et trykk på nedmot 8 bar. Pumpen skal gi et overskudd av trykk (dvs. mer enn 9 bar) slik at man er garantert riktig trykk i kaffen. Trykket skal reguleres i en "by-pass" ventil. Mao. er det ikke vesentlig om pumpen produserer 12, 18 eller 55 bar, bare den gir mer enn 9 bar over kaffen.

Profesjonelle espressomaskiner og andre avanserte maskiner har gjerne en justerbar by-pass hvor trykket kan justeres etter behov. Du kan med andre ord tilpasse trykket etter personlige preferanser og den kaffen du benytter. Bruker man feks en kaffe som må males finere enn vanlig, kan det være en idé å justere trykket ned mot 8 bar slik at den kan males noe grovere, og motsatt.Hva er preinfusjon?

Preinfusjon er tiden (1-8 sekunder) før trykket bygger seg opp i gruppen over kaffen og kaffen mettes med varmt vann slik at den ekspanderer til kaffen begynner å piple ut på undersiden av filteret. Ekspansjonen medfører at filteret forsegles og sjansen for at vannet finner en snarvei gjennom kaffen minimaliseres. Resultatet er en jevn ekstraksjon og en kopp espresso med bedre aroma, fylde og konsistens. I hendelmaskiner, enten det dreier seg om en pumpe eller stempeldrevet maskin, har brukeren full kontroll med preinfusjonen.

Hva er ikke espresso?

malongo franceKaffe tilberedt fra din kaffetrakter med såkalt espressokaffe i (det er ikke kaffen som definerer hva du får i koppen, men prosessen)

Read more: Hva er ikke espresso?