x 

Vedlikehold

distribusjon i filteretI denne artikkelen skal vi ser hvordan et "blindt filter" kan brukes til å rengjøre gruppen på espressomaskiner utstyrt med 3-veis ventil. Dette er en veldig nyttig prosess som er med på å sikre god kaffe. Blindfilterprosessen vil her bli illusrert på E2K Junior maskinen som har en E-61 gruppe. Den samme prosessen kan også utføres på Rancilio Silvia, Rancilio Lucy og alle profesjonelle maskiner.

PS: før du går videre, ta en titt på hvordan du kan skylle gruppen.

Hvorfor rense med blindfilter?
Jo, ellers vil det danne seg avleiringer med gammel kaffe på dusjhodet, gruppeventilen osv. Slik bitter og ofte fort fastbrent kaffe gir dårlig smak på din espresso og kan gi dårlig gruppefunksjon.

Hvor ofte skal man gjøre det?
Ved profesjonell bruk skal espressomaskinen gjøres ren med blindfilter og rensemiddel minimum hver endt arbeidsdag. For privat bruk, bør maskinen renses minst en gang i uken. Rens maskinen gjerne daglig ved bruk av blindfilter uten rensemiddel hver gang du er ferdig med å bruke maskinen.

Du trenger et blindfilter for å utføre denne renseteknikken. Dette får du kjøpt i nettbutikken.

Bruk av blindfilter

dosering

1. Ha i en teskje med rensepulver i blindfilteret. En rensetablett kan også brukes. Bruk evt mer rensemiddel om maskinen er brukt veldig mye.

2. Sett filterholderen med blindfilter i posisjon. Aktiver pumpen for å løse rensemiddelet. På profesjonelle maskiner med volumtetrisk pumpe kan pumpen gå i 30 sekunder til middelet er løst. Dette må IKKE gjøres på maskiner med vibrasjonspumpe (Silvia, Lucy og andre hjemmemaskiner) hvor kan risikere å brenne pumpen. På maskiner med vibrasjonspumpe må man slå av pumpen så snart trykket har bygget seg opp (dette kan man høre på pumpen)

fordeling

3. Når rensemiddelet er løst, aktiver pumpen og la trykket bygge seg opp i blindfilteret før pumpen igjen deaktiveres. Overskuddstrykket i gruppen vil utlignes gjennom gruppeventilen ned i dryppekaret. Rensemiddelet suges oppfra blindfilteret, bak dusjhodet, ned gjennom ventilen. Utfør denne syklusen 10 ganger..

tamping

4. En wiggle kan utføres for å skylle pakningen

kakking

5. La vannet renne gjennom gruppen for å skylle ut rensemiddel. Skru av og på pumpen noen ganger. Skylles ikke gruppen skikkelig, risikerer man at gruppeventilen slutter å fungere og det vil være umulig å brygge kaffe på maskinen.

polering

6. Dusjhodet skal være helt rent og vannet som renner ut av gruppen skal ikke inneholde kafferester.