x 

Vedlikehold

rengjøring av kaffekvern - skifte kniverEtter anslagsvis 2-300 kg kaffe er det en god ide å skifte knivene. Dette fordi de er blitt sløve og ikke er i stand til å kverne like presist og raskt som før. Ved nærmere kontroll kan knivene ofte virke nesten avrundet av slitasje.

Du vil mest sannsynlig se en tydelig forbedring i din espresso etter å ha foretatt byttet.

I dette eksempelet skifter jeg kniver på Rancilio Rocky, men prinsippene er de samme for andre kverner med parallelle kniver.

NB! Før du gjør noe som helst: ta ut kontakten til kaffekvernen. Rocky kverner nemlig med glede fingre også...

 

1. Start med å løsne skruene til den delen som kalles "finger guard". Det er tre skruer.

2. Løft den ut.

3. Løft så ut hele bønnebeholderen ("hopperen"). NB! Noter hvilken kverningsgrad du er på før du gjør dette.

4. Skru ut den øvre delen av knivene ved å vri mot klokken.

5. Du ser nå kvernekammeret og de nedre knivene.

6. Skru nå ut skruene i knivene både oppe og nede (på bildet vises de nedre knivene). Tre stk skruer. Fjern de gamle knivene. Rengjør overflatene og sett inn de nye knivene. Skru inn skruene igjen.

7. Skru inn den øvre delen av knivene (med klokken til du ikke kommer lenger), monter hopperen og finger guard.

8. Viktig: skru nå kverningsgraden opp til omtrent der du var før byttet. Gjør du ikke dette kan du ødelegge kvernen fordi knivene nå står tett inntil hverandre!

PS! Etter byttet vil du vil nok oppleve at kverningsgraden/nummeret du hadde før ikke stemmer lenger.

Lag deg en god espresso og klapp deg selv på skulderen.

images/stories/baristateknikker/rockyclean/3.jpg