x 

Vedlikehold

9Vedlikehold er nødvendig for god kaffe. Les om dette her.

Skifte kniver på kaffekvern

rengjøring av kaffekvern - skifte kniverEtter anslagsvis 2-300 kg kaffe er det en god ide å skifte knivene. Dette fordi de er blitt sløve og ikke er i stand til å kverne like presist og raskt som før. Ved nærmere kontroll kan knivene ofte virke nesten avrundet av slitasje.

Du vil mest sannsynlig se en tydelig forbedring i din espresso etter å ha foretatt byttet.

I dette eksempelet skifter jeg kniver på Rancilio Rocky, men prinsippene er de samme for andre kverner med parallelle kniver.

Les mer: Skifte kniver på kaffekvern

Rengjøring av gruppe (bruk av blindfilter - Backflush)

distribusjon i filteretI denne artikkelen skal vi ser hvordan et "blindt filter" kan brukes til å rengjøre gruppen på espressomaskiner utstyrt med 3-veis ventil. Dette er en veldig nyttig prosess som er med på å sikre god kaffe. Blindfilterprosessen vil her bli illusrert på E2K Junior maskinen som har en E-61 gruppe. Den samme prosessen kan også utføres på Rancilio Silvia, Rancilio Lucy og alle profesjonelle maskiner.

Les mer: Rengjøring av gruppe (bruk av blindfilter - Backflush)

Skifte gruppepakning på Rancilio


I kaffegruppen, rundt dusjholdet (der vannet fordeles til kaffen) sitter gruppepakningen. Når filterholder settes i gruppen skrus denne mot gruppepakningen slik at det ikke oppstår lekkasje under bryggingen. Er gruppepakningen slitt eller gammel vil den ikke fungerer tilfredstillende og man vil lettere se lekkasjer rundt filterholderen under brygging. Gruppepakningen skal derfor jevnlig skiftes ut. Bedre ofte enn sjelden, ettersom gruppepakningen er laget av gummi og denne blir hard og vanskelig å fjerne over tid. (bildet t.v viser en meget slitt pakning)

Les mer: Skifte gruppepakning på Rancilio

Rengjøring av gruppe (bruk av blindfilter, portafilter wiggle)

Portafilter wiggle rengjøring av espressomaskinSåkalt "portafilter wiggle" er en god teknikk å bruke for å holde bryggegruppen ren. Hvorfor gjøre dette? Jo, ellers vil det danne seg avleiringer med gammel kaffe på pakningen, filteret og så videre. Slik bitter og ofte fort fastbrent kaffe gir dårlig smak på din espresso. I tillegg kan kafferester på pakningen føre til lekkasjer rundt filterholderen under brygging og et medfølgende dårlig resultat.

Les mer: Rengjøring av gruppe (bruk av blindfilter, portafilter wiggle)