x 

Teknikker

latte art cappuccinoI tillegg til å være baristaens signatur, er en rosett e.lign et tegn på kvalitet ettersom det settes strenge krav til steaming av melk for å få til et avansert mønster. En dekorativ presentasjon av en cappuccino, gjør ikke denne drikken bare innbydende, men ved at perfekt steamet melk blandes sammen med espressoens smakfulle crema, oppnås en utrolig, fløyelsaktig konsistens som fremhever smaken. Den absolutte forutsetning for å få til cappuccinokunst, det være seg hjerter, rosetter, lønneblader og andre lekre mønstre, er en perfekt steamet melk. Artikkel om å steame melk kommer senere.

 


Generelt om presentasjon av cappuccino
Ettersom de fleste av oss er høyrehendte, helles melken i koppen med hanken til venstre slik at "kunstverket" presenteres riktig vei for den som drikker. Skal cappuccinoen serveres med strø, tilsettes denne direkte på espressoen før melken helles over. På denne måten oppnås en lekker presentasjon, og strøet blandes inn og gir en full smak.

 

klassisk cappuccinoKlassisk Cappuccino
En klassisk cappuccino både ser bra ut og kan være en himmelsk opplevelse. Dette er cappuccino uten fiksfakserier. Tykk melk helles rett og slett ned midt i espressoen enten ved at muggen beveges fra høyre til venstre eller det brukes en skje for å hjelpe skummet ut. En stor hvit dott av melkeskum avsettes i midten av cremaen og etterlater bare en brun ring av crema langs koppens kant.
cappuccino med hjerteCappuccino med hjerte
Dette er kanskje den enkleste dekorasjonen man kan lage på en cappuccino. Melken helles midt i koppen over cremaen mens muggen beveges fra høyre til venstre i en lineær bevegelse slik at det hvite melkeskummet avsettes i midten av koppen. Mot toppen av koppen avsluttes det hele ved at muggen beveges rett fra kroppen samtidig med at man gradvis slutter å helle. Det er nå spissen på hjertet dannes.
latte art cappuccinoCappuccino med rosett
For å få til en rosett i cappuccinoen, kreves det at man har kontroll over de små bevegelsene med muggen. Mellken helles over cremaen litt vekk fra sentrum av koppen (fra kroppen) mens muggen beveges fra høyre til venstre i en lineær bevegelse og muggen trekkes gradvis mot kroppen. Nå avsettes det hvite buede striper som skal bli "grenene" i rosetten. Mot toppen av koppen avsluttes det hele ved at muggen beveges rett fra kroppen samtidig med at man gradvis slutter å helle. Det er nå stammen til rosetten dannes.

Filmer av Cappuccino med rosett

 

 Film 1

 Film 2

Flere bilder

Alexanders rosett Eiriks cappuccino Helling av rosetta cappuccino med hjerte
Cappuccino med rosett Eiriks cappuccino Tilberedning Cappuccino med rosett

 Relatert stoff
Steaming av melk

flerebilder