x 

Råvarer

ImageRåvaren er et av de mest krisitke punkt for tilberedningen av en perfekt espresso. Allikevel blir pris prioritert fremfor kvalitet av de fleste cafeer, barer og restauranter. Ved å på denne måten miste fokus på kvalitet, er det fort gjort å spare seg til fant.

Som innkjøpsansvarlig ønsker man å kutte ned på kostnadene med det for øyet å bedre resultatet til bedriften. Men hvorfor gjøre dette når resultatet kan styrkes ytterligere ved å fokusere på kvalitet?

En god espressoblanding består av mange forskjellige bønnetyper og opprinnelser med en relativ høy pris. Enten de forskjellige komponentene brennes samlet eller hver for seg, er det en omfattende prosess å komponere, kvalitetskontrollere og vedlikeholde en slik blanding. Videre kommer god innpakning og logistikk. Alle kostnadsdrivende faktorer.

Image

Det blir til syvende og sist opp til bedriften å avgjøre om en espressoblandingen er bedre enn en annen. Men gitt at en dyrere kaffe gir bedre sluttprodukt, vil ikke også kunden bli mer fornøyd? Fornøyde kunder gir flere fornøyde kunder, og fornøyde kunder kommer tilbake. De fornøyde kundene kjøper mer kaffe og omsetningen øker. Selv en dobling av varekostnad kan bli bagatellmessig i forhold til bruttofortjenesten.

La meg illustrere dette med et eksempel: En bedrift har bestemt seg for å gå over til en kaffe som er 50 kroner dyrere per kg i innkjøp. Med stor tro på kaffen og med god oppfølging og opplæring fra leverandøren, bedrer bedriften kvaliteten på de espressobaserte drikkene. Bedriften skal ikke selge mer enn 2-3 caffè latte ekstra per kg for å tjene inn merkostnaden. Dette klarer bedriften med god margin, antall drikker som serveres vil øke dramatisk. I tillegg vil kundene neppe bli sjokkerte om prisen på alle kaffedrikkene øker med 1 krone - i hvert fall ikke med merkbar kvalitetsheving.

Jeg leste en gang om en norsk sukessbedrift, som på tross av sin suksess gikk konkurs. Lærdommen gründeren fortalte om, var at man ikke skulle fokusere på å spare penger, men å tjene penger. Jeg tror han hadde lært av sine feil.