x 

Råvarer

lippe espresso1Kaffen som benyttes har ofte en annerledes smaksprofil en konvensjonell kaffe (les traktekaffe). Den kan være kraftigere brent, med dette er langt fra noen nødvendighet. Kaffe fra Nord-Italia er for eksempel relativt lite brent, mens den er mer brent i Sør-Italia. I Nord-Amerika (og Norge) tenderer kaffen til å nesten være brent til kull. Kaffe som er brent mer må generelt males finere i en espressomaskin

Kaffen skal være fersk og være svært finmalt for å kunne utøve nok motstand til å bygge opp trykk. Dette gjør også at godsakene ekstraheres på riktig måte.

Det er få er ingen ferdig malt kaffe på boks eller vakumpose (med unntak av kaffe for profesjonelt bruk) som er fint nok malt. Når kaffen er så finmalt har den svært kort holdbarhet - allerede etter 1 time vil en litt trenet kaffesmaker kjenner betydelig forskjell. Den kan imidlertid være brukbar lenger, men gir da ikke det samme resultat. Mengden crema reduseres drastisk. Dessuten vil den være lettere gjennomtrengelig for vann etter hvert som den tørker ut, og ekstraksjonstiden forandres deretter.