x 

Espressodrikker

ImageNå som sommeren nærmer seg med stormskritt er det mange enkle knep for å øke omsetning på kaffedrikker, og iskaffe i alle sine leskende varianter sørger for at tørste struper gjerne kommer igjen og igjen.

Iskaffe er, akkurat som vanlig kaffe, et område hvor kun fantasien setter grenser. Enten kaffen blir brukt som en hovedingrediens, en likeverdig ingrediens eller som kun en smakstilsetning så er det like mange oppskrifter på god iskaffe som det er baristaer som lager dem.

Hvilken iskaffe man serverer henger oftest sammen med hva slags servering man ellers har: en café med stor isbar vil nok utnytte seg av sin prima vaniljeis for å sette en spiss på espressoen, eller omvendt. Likeså vil en mer drikkeorientert kaffebar benytte seg av melk, isbiter, fløte og siruper i sine iskaffer, siden dette allerede finnes bak disken.

Når det er sagt så er det ikke uvanlig at iskaffedrikker både tilberedes og presenteres mer i tråd med sine alkoholholdige fettere: de klassiske drinkene og coctails. Dermed vil det være et par ting på utstyrssiden som stikker seg fram som essensielle for iskaffe, like mye som en god melkemugge er alfa og omega for den perfekte cafè latte.

  • Is. En god isbitmaskin eller annen tilgang på isbiter (eventuelt fløteis) er et must for å kunne lage en kald drikk.
  • En shaker. En helt vanlig 3-delt-shaker er hovedverktøy for de fleste kaffedrikker og en rask måte å blande og kjøle ned espersso
  • En blender kan også benyttes for å lage mer milkshake-aktige kaffedrikker.


 Uansett fremgangsmåte er det greit å passe på at isdrikkene passer til resten av sortimentet og kundekretsen forøvrig, og at det enkleste ofte er det beste.

Her følger et par eksempler på iskaffer:

 

Image
Shakerato, her servert i coctailglass

Espresso al freddo shakerato:

(eksempel på isdrikk laget med shaker)

Dobbel espresso, 3-5 isbiter og to små teskjeer sukker i en shaker. (Ha i espressoen til sist; se under) Rist til lyden blir myk og sil over i et lite glass med isbiter. (Cortado, tumbler) Alternativt kan hele innholdet (isbiter og alt) helles rett i glasset. Det skal være et fint og delikat brunt skum på toppen (jo mer man rister, jo mer skum). Server gjerne med sugerør.

 

 

 

Image
Frappe

Milkshake Frappè:

(eksempel på isdrikk laget i blender)

Dobbel espresso, 6-10 isbiter, (evt 3-5 isbiter og en liten kule vaniljeis), 1/2 dl melk/fløte. Kjøres i blender til en jevn, kremet konsistens. Serveres i høyt glass med sugerør.
Her er det mulighet til å eksprimentere seg frem med forskjellige varianter når det gjelder smakstilsetninger. Det eneste som er viktig er at det ikke blir for mye is eller melk, det vil fort gjøre drikken "vassen" og livløs.

 

 

 

Image
Islatte under skjenking

Islatte:

(eksempel på isdrikk laget rett i glasset, eller "bygget")

Fyll et høyt glass ("highball") med isbiter, hell over en enkel eller dobbel espresso og fyll helt opp med melk. Serveres med sugerør. Den enkleste, men også en av de mest balanserte iskaffene.

Et par tommelfingerregler til slutt:

Vær oppmerksom på at en espresso fort mister mye av sin særpregede smak dersom den blir blandet ut med for mye isbiter og at i motsetning til en americano så smaker en vassen, kald espresso ikke noe særlig. Prøv dermed å tilsette espressoen på en måte så den kjøles ned så fort som mulig for å forhindre tap av smak.

Sukker og siruper løser seg dårlig opp i kald kaffe, så skal du smakssette kaffen bør disse has i espressoen mens den fortsatt er varm.

Så er det bare å sette seg i sola og nyte en velfortjent pause.