x 

Espressodrikker

hjerte

Cappuccino skal i følge den klassiske oppskriften være en tredjedel espresso, en tredjedel steamet melk og en tredjedel melkeskum. Totalt volum er rundt 1,5 dl. Serveringstemperatur 65-70 grader. Aldri mer enn 70 grader. En cappuccino skal ved servering kunne drikkes rett ned uten problemer. Best resultat får man med helmelk.

klasisk cappuccino

Den klassiske capuccinoen lages med et meget tykt melkeskum som danner en krone i koppen, og med en nøttebrun ring av espresso rundt kanten.

Ofte lages den imidlertid feil slik at man kun får et boblete lokk av skum på toppen og varm melk under. Noen ganger får man også kanel på toppen uten å be om det.

cappuccino med rosett

Den andre utgaven som man ser oftere og ofere i kaffebarene, har et skum som er silkemykt og som blander seg unisont med espressoen. Dette gir en søtere cappuccino med en bedre mouthfeel. Den faller ikke sammen slik den klassiske utgaven ofte gjør. Når den setter seg dannes det en helt riktig blading av espresso, melk og skum.

For å lage denne varianten steamer man melken med fokus på å få god rotasjon i muggen og ikke for mye introdusering av luft. Gjør man det helt riktig kan man også ved hjelp av en spesiell helleteknikk lage fine mønstre kalt "latte art". Det gir drikken en ekstra dimensjon som kundene vet å sette pris på. I tillegg til å være en dekorasjon fungerer det som en synlig garanti for at både espresso og melk ble bearbeidet på riktig måte.

Cappuccinoen er gjerne den mest avslørende drikken en kaffebar serverer. En kaffekjenner vil fort kunne bedømme nivået på både espresso og melkesteaming.

Forskjellen på "enkel" og "dobbel" cappuccino er om det brukes enkel eller dobbel espresso.