x 

Espressodrikker

macchiatoEspresso er basis for mange drikker. Bare fantasien setter grenser. Her finner du beskrivelser av noen vanlige drikker.
I tillegg kan du her finne tips for kaldtrakting og brygging av is-te og liknende

Iskaffe basert på svart kaffe - cold brew

iskaffe cold brew

I denne artikkelen tar vi for oss en veldig enkelt metode for å lage iskaffe basert på svart kaffe. Dette er også en metode som ivaretar kaffens naturlige friskehet og er enkel å skalere opp til større kaffetraktere. 

Les mer: Iskaffe basert på svart kaffe - cold brew

Iskaffe i varmen

ImageNå som sommeren nærmer seg med stormskritt er det mange enkle knep for å øke omsetning på kaffedrikker, og iskaffe i alle sine leskende varianter sørger for at tørste struper gjerne kommer igjen og igjen.

Les mer: Iskaffe i varmen

Ristretto

espresso c10 dobbel

Ristretto defineres slik i boken "Bønner i by'n" (av Dag Evjenth og Tim Wendelboe):

"Kort espresso. Ca 1,5-3 cl væske, men ekstraheringstiden skal være den samme som på espresso: 25 sekunder. Dette opnås ved å stille kvernen finere. Ikke manipuler ved å ha ekstra kaffe i filteret!!! Jeg lager kun doble ristretto."

Les mer: Ristretto

Espresso

espresso

En enkel espresso blir stort sett definert som 30 ml brygget på 20-30 sekunder. Til dette bruker man ca 7 gram espressokaffe.

Les mer: Espresso

Dobbel espresso (doppio)

doppio

En dobbel espresso blir stort sett definert som 60 ml brygget på 20-30 sekunder. Til dette bruker man ca 14 gram espressokaffe.

Dette er imidlertid bare en hovedregel og man kan se mange variasjoner både i mengde kaffe brukt, ekstraksjonstid og totalt volum. Dette skyldes både preferanser og kaffens egenskaper som for eksempel brenningsgrad og hvilke kaffebønner som er brukt.

Espresso skal alltid ha crema.

Cappuccino

hjerte

Cappuccino skal i følge den klassiske oppskriften være en tredjedel espresso, en tredjedel steamet melk og en tredjedel melkeskum. Totalt volum er rundt 1,5 dl. Serveringstemperatur 65-70 grader. Aldri mer enn 70 grader. En cappuccino skal ved servering kunne drikkes rett ned uten problemer. Best resultat får man med helmelk.

Les mer: Cappuccino