x 

Kaffekunnskap


Epoca Rosso

Espressomaskinen er selve kjernen i tilberedningen av disse fortryllende kaffedrikkene. Og det stilles strenge krav til kapasitet og funksjon for å oppnå disse drikkenes særegenhet.

Espressomaskinen skal ha en pumpe eller en annen manuell innretning som gjør det mulig å bygge opp et trykk på ca 9 bar.

Noen billige kaffemaskiner for hjemmebruk har en pumpe, men er ikke i stand å produsere en ekte espresso, enten fordi pumpen er for dårlig eller det er andre komponenter som ødelegger. Resultatet kan allikevel være nærmere en sann espresso enn kaffen fra din "bialetti".

Pumpen skal gi et overskudd av trykk (dvs. mer enn 9 bar) slik at man er garantert riktig trykk i kaffen. Mao. er det ikke vesentlig om pumpen produserer 12 eller 18 bar. Ikke bry deg om hvor mye trykk en pumpe kan gi bare den gir mer enn 9 bar. For en del hjemmemaskiner blir pumpen oppgitt til å yte 15 bar og mer, men er alikevel ikke i stand til å gi 9 bar over kaffen (og da hjelper det lite...).

Trykket vil i en profesjonell espressomaskin og i avanserte hjemme maskiner som Rancilio Silvia bli regulert av en "by-pass" ventil for trykket nedreguleres til det ønskelige.

Når det gjelder manuelle maskiner blir vannet trykket inn i kaffen ved hjelp av et stempel. Stempelet drives på sin side igjen av en vektarm som opereres manuelt eller av en fjær man har ladet opp.

Et lite effektfullt varmeelement kan gi for lav temp, et for kraftig varmeelement kan gi store svingninger i temperaturen. En espressomaskin skal kunne gi riktig bryggetemperatur så stabilt som mulig. Jo mer messing og jo større koker, jo mer stabil temperatur under brygging. I profesjonelle espressomaskiner varmes vannet opp i en varmeveklsler som befinner seg i en koker med vann og damp under trykk. I de fleste espressomaskiner for hjemmebruk varmes vannet direkte opp inni en koker.