x 

Kaffekunnskap

gruppepakningMange har kanskje lagt merke til at man kan bytte ut deler på rancilio silvia med deler fra rancilios proffmaskiner. Den mest hensiktsmessige delen å skifte har for mange vært gruppepakningen. Men hvorfor skal man gjøre dette ?

Her er noen råd:

Proffpakningen er av en hardere gummiblanding og tar derfor litt mer plass i gruppehodet på maskinen. Den gjør det litt vanskeligere å dra til bajonetten når den skal låses på plass i gruppen før brygging, men tetter noe bedre. Dette gjør at det blir litt mer plass til kværnet espressokaffe nede i filteret, i og med at filteret ikke blir vridd så nærme silen som sitter i gruppehodet. Den gir også litt rom for ekspansjon til kaffen, slik at kaffen blir ekstrahert jevnere av vannet, og utvikler derfor mer smak. Er du lei av litt suppete kaffepøkk etter ekstrahering og du synes du gjør alt riktig, kan denne pakningen hjelpe deg litt på vei. Minuset til denne harde pakningen er etter min mening at man må bruke mye krefter på å låse bajonetten i gruppehodet. Dette gjør ofte at maskinen følger med i bevegelsen, og mye søl kan oppstå om man ikke er varsom.

Den myke standardpakningen lar deg ta ut og inn bajonetten uten særlig bruk av krefter. Den tetter derimot ikke like fort som proffpakningen, og man må derfor dra bajonetten ordentlig til for at den skal låses i tett posisjon. Dette gir litt mindre rom for kaffe, i de allerede så små dobbelfilterne som følger med Silvia. Kaffepøkken blir bløtere etter brygging, ekstraheringen varer litt kortere og har man ikke satt inn bajonetten hardt nok, kan det hende at det renner litt vann utenfor bajonetten under brygging., noe som fører til dårlig ekstrahering med lavere trykk. Allikevel synes jeg det er lettere å bruke standardpakningen når man skal ta ut og inn bajonetten . Den er mer skånsom mot håndleddet ( Et ledd som slites mye hos yrkesbaristi) og flytter ikke like mye på maskinen under bruk. (Du slipper å holde fast maskinen hver gang man skal sette inn bajonetten.)

Nå, ble du ikke klokere av disse rådene ?

Her er en liten hemmelighet, som gjør det hele mye enklere, og espressoen mye bedre: Glem det med å skifte pakning, som er en litt vanskelig operasjon. Skift heller ut det lille dobblelfilteret som følger med Silvia med et litt større dobbelfilter som de proffe maskinene har. Det utgjør mye forskjell, og filteret er meget enkelt å skifte.

Lykke til
Tim

Pakninger kan bestilles i nettbutikken.