Kaffekunnskap

La Valentina espressomaskin

Samtlige produkter som føres av Temperato er kvalitetssikret med hensyn på kvalitet og soliditet, resultatet i koppen og på brukervennlighet. Likevel kan det være en utfordring å velge den rette maskinen som best tilfredsstiller dine krav til kapasitet og pris. Temperatos produkter er alle svært holdbare, men skulle det allikevel oppstå noe, har vi alle deler på lager og står til tjeneste. I denne artikkelen finner du en generell veiledning som kan hjelpe deg på veien.

Generelle råd om espressomaskin:

Sjekk størrelsen på kokeren, det avgjør hvor god steamkapasitet maskinen har. Er du glad i cappuccino og særlig latte er dette en viktig egenskap ved maskinen. Jo større koker jo mer steam.

Sjekk at maskinen har en reduksjonsventil som reduserer pumpens trykk ned til det riktige bryggertrykket på 9 bar. Uten en slik ventil er det umulig å få til en espresso som er grunnlaget for alle de andre drikkene.

Sjekk også om maskinen har en 3-veis elektromagnetisk reduksjonventil (evt manuell). Denne ventilen forhindrer drypping fra gruppen når maskinen bare står på. Videre utligner den trykket over kaffen etter brygging slik at filterholder kan fjernes omgående og kaffen er lett å dunke ut. Viktigst av alt er kanskje de muligheter som denne ventilen åpner for med hensyn på rengjøring. En slik ventil muliggjør bruk av blindfilter for rengjøring av gruppen. Uten denne muligheten bygger det seg fort opp med kafferester som er umulig å fjerne på annet vis, og som gir en dårlig bismak på all kaffen som brygges.

Fokuser ellers på brukervennlighet og materialvalg. De fleste skikkelige espressomaskiner er såpass dyre at du bør forvente en viss holdbarhetstid. Brytere og karroseri er spesielt utsatt og bør virke robuste og solide. Hvis ikke kan investeringen fort bli dyr.

Spør forhandler om reklamasjonsrettigheter og service. En espressomaskin kan sammenlignes med en bil og er ment å vare over tid, etter noen år er det likevel ikke usannsynlig at maskinen trenger service der slitasjedeler byttes ut. På dette tidspunkt blir enkelte maskiner gjerne kondemnert. Reservedeler skal uansett være tilgjengelige i markedet, også lenge etter at din modell har gått ut av produksjon. Her syndes det ofte.

Førstegangskjøper/nybegynner

 

Rancilio Silvia espressomaskin
Rancilio Silvia espressomaskin

Er du førstegangskjøper av espressomaskin kan inngangsbilletten på en maskin virke noe avskrekkende. Det er derfor viktig å være klar over at våre produkter er en investering for fremtiden. Rancilio Silvia med Rancilio Rockykvern er en klar anbefalning. Her har du muligheten til å lage drikker på høyde med det som serveres i de fleste kaffebarene og du vil garantert imponere venner og familie når de kommer på besøk. Maskinen er enkel å betjene, gir jevn kvalitet og har en formidabel steamkapasitet grunnet den store kokeren på 3.5 dl. Er du derfor glad i melkebaserte drikker er derfor Silvia et klart valg i sin prisklasse. Du vil garantert ikke bli skuffet. Maskinen innehar også alle de andre ovennevnte kriteriene som en maskin bør inneha (beskrevet under generelle råd).

 

Annengangskjøper/Entusiast

ImageSelv for en erfaren hjemmebarista vil Rancilio Silvia være en godt valg, men øsnkes mer fleksibilitet og steaming av enda større mengder av melk, vil det være naturlig å velge en maskin med varmeutveksler. En varmeutvekslermaskin kan steame melk samtidig med at det brygges espresso. Det er mao. ingen ventetid mellom brygging og steaming. Dette er mulig takket være 2 adskilte systemer der vann til brygging varmes opp indirekte av vann som gir damp og som har en temperatur på ca 125 grader C. I tillegg til mer fleksibilitet, tilbyr dette systemet høyere stabilitet med tanke på bryggetemperatur. Temperato tilbyr avanserte hjemmemaskiner med varmeutveksler, akkurat som de profesjonelle maskinene fra Rancilio.

Generelle råd om kverner:

 

Rancilio MD espressokvern
Rancilio MD espressokvern

For å utnytte en kvalitets espressomaskin til det fulle er det ikke tilstrekkelig å kjøpe ferdig oppmalt kaffe i nærmeste kaffeforretning. Kaffe er en ferskvare som taper seg fort når den eksponeres for luft. Anskaffelse av en skikkelig kvern er dermed løsningen, fordi hele bønner har betydelig lenger levetid. Dessuten kan kvernen stilles inn slik at den passer akkurat til den maskinen den skal samarbeide med for å oppnå en perfekt espresso (og yte maskinen rettferdighet).

 

Det aller viktigste med tanke på valg av kvern er om den maler fint nok. Espressomalt kaffe er finere enn snus. Mange kverner i markedet, særlig billig-kverner, maler med ujevnt resultat på kaffen. Kaffe fra en slik kvern egner seg ikke for espressobrygging. Vannet vil alltid finne minste motstands vei gjennom kaffen og gli langs større partikler. Man får dermed ikke ekstrahert kaffen ved de magiske 9 bar, og resultatet i koppen vil variere. Merk at også dyrere kverner kan være utilstrekkelige dersom den skal brukes opp mot en skikkelig espressomaskin som f.eks Rancilio Silvia. Det er derfor alltid viktig å rådføre seg med betjeningen før man kjøper en espressokvern. Det er ikke alltid man får det man betaler for....

Kaffekverner varierer mye med tanke på støy. Dette er viktig å ha med i tankene dersom kvernen skal brukes ofte og mye, for å unngå generende bråk (kanskje mens resten av familien ennå ikke har stått opp).

Mye er skrevet om koniske og flate kniver. Til hjemmebruk er ikke type kniver så viktig. Generelt kan det sies at koniske kniver er mer effektive og drar mindre strøm per mengde kaffe som males. Dette kan være en fordel i store kaffebarer der det er uønskelig at kaffen utsettes for varmen fra motoren over tid. Til hjemmebruk er denne varmeutviklingen uvesentlig. Dessuten tenderer mindre koniske kverner til å lage vesentlig mer støy enn de med flate kniver.

Som med espressomaskiner er soliditeten på eksteriøret avgjørende for holdbarheten på kvernen, i tillegg til kvaliteten på motor, knivhus og kniver. En kvern skal i like stor grad som en maskin kunne vare i mange år. Husk også å forsikre deg om at det går an å bytte kniver, og at disse er å få tak i.